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FAQ on the third covered bond purchase
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Eligibility criteria
Q1.1 What are the maximum and minimum maturities of covered bonds eligible for
purchase under the CBPP3?

No maximum or minimum maturity has been defined for the programme.

Q1.2 What is the minimum issuance volume of covered bonds eligible for
purchase under the CBPP3?

No minimum issuance volume has been defined for the programme.

Q1.3 How is a covered bond purchased under the CBPP3 treated if it has two or
more ratings? Which rating do you use?

If multiple, and possibly conflicting, ECAl assessments are available (i.e. external credit ratings provided
by any of the four external credit assessment institutions, or eligible credit rating institutions, namely
Standard & Poor’s, Fitch, Moody’s and DBRS), the first-best rule will be applied.

Q1.4 The eligibility criteria for the CBPP3 foresee that only securities accepted for
own use can be purchased. Can you confirm this and also describe the treatment
given to multi-cédulas?

In principle, all covered bonds that comply with the eligibility criteria established in Part Four of Guideline
(ECB/2014/60), as amended, are eligible. The rules for the own use of covered bonds are set out in Article
138 of the Guideline.

Concretely, this Article states that the Eurosystem exempts specific debt instruments from the “close links”
rule. As such, covered bonds can be “own-used” as collateral (with the exception of intragroup pooled
covered bonds) by the issuer (or by a closely linked counterparty) if they comply with the CRD/CRR. The
actual or potential inclusion of government-guaranteed bank bonds in a pool of covered bonds pursuant to
Article 139(1)(b) of Guideline (ECB/2014/60) does not affect the eligibility of such covered bonds for own-
use. From 1 February 2020 covered bonds are only eligible for own use if they have an ECAI rating. Multi-
cédulas are considered eligible for CBPP3 purchases as clarified in the ECB Decision of 15 October 2014
(ECB/2014/40).

Q1.5 Are registered covered bonds (e.g. German Namenspfandbriefe) part of the
investable universe?
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Namenspfandbriefe are not eligible under the Eurosystem collateral framework, as these instruments do
not meet the criterion that a debt instrument must be transferable in book-entry form (Article 67(1) of
Guideline ECB/2014/60). Instead, the transfer of a Namenspfandbrief usually takes the form of an

assignment, as the owner is registered in a separate register.

Q1.6 Does the prohibition of monetary financing, as laid down in Article 123 of the
Treaty on the Functioning of the European Union, have to be respected under the
CBPP3 in terms of purchases of bonds issued by publicly owned credit
institutions?

Purchases made under the CBPP3, which are monetary policy operations and constitute supply of
reserves, make no distinction between covered bonds issued by public sector credit institutions and those

issued by private sector institutions. This is in line with the provisions of Article 123(2) of the Treaty.

Q1.7 Does the issue share limit of 70% apply only to CBBP3 holdings?

No, the 70% limit applies to the combined covered bond holdings of the Eurosystem’s monetary policy

purchase programmes and the Eurosystem’s investment portfolios.

Q1.8 Why are conditional pass-through covered bonds no longer eligible for
purchase?

The Governing Council decided to exclude conditional pass-through covered bonds from purchases under
the CBPP3 as of 1 January 2019. The decision reflects their somewhat more complex structure, whereby
some pre-defined events may lead to an extension of a bond’s maturity and to a switch in the payment
structure.

The decision was taken within the context of the CBPP3 and has no consequences for the eligibility of
conditional pass-through covered bonds in the Eurosystem collateral framework.

Retained bonds

Q2.1 Why would a bank sell retained covered bonds to the CBPP3 when they can
be placed at the ECB for repo purposes?

It is up to individual institutions to manage their own funding sources, including liability structure, maturity

breakdown and any decision between the market-placement and retention of bonds.

Q2.2 Does the issue share limit of 70% per international securities identification
number (ISIN) also apply to “fully retained” issues?

Yes.

Procedures
Q3.1 Does the Eurosystem share income and losses generated by the CBPP3?
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As a general rule, income and losses from decentralised monetary policy operations conducted by the
Eurosystem are shared.

Q3.2 Does the Eurosystem apply any specialisation in purchases across
jurisdictions and maturities?

For efficiency reasons, the Eurosystem’s internal decisions on the allocation of particular purchases to its
members take due account of their specific competencies.

Q3.3 Can asset managers and non-bank financial institutions offer assets eligible
for purchases under the APP and the PEPP?

Asset managers and non-bank financial institutions are not eligible counterparties. However, the
Eurosystem offers its eligible counterparties the possibility of sharing offers of eligible securities on behalf
of non-eligible counterparties, such as asset managers and non-bank financial institutions, under the asset
purchase programme (APP) and the pandemic emergency purchase programme (PEPP). Although final
responsibility for the offered assets remains entirely with the eligible counterparties, they can include them
in the daily inventories of assets they share with the Eurosystem, either by explicitly reporting which assets
are offered on behalf of non-eligible counterparties or aggregating them with their inventories. In periods of
heightened investor uncertainty, such as during the current coronavirus pandemic, this option can
contribute to alleviating market tensions and supporting proper market functioning.

Collateral eligibility

Q4.1 Under the CBPP3, the Eurosystem is able to buy up to 70% of a securities
issue per international securities identification number. In the case of the
remaining 30%, are these eligible for Eurosystem repo purposes, assuming they
meet the covered bond requirement criteria?

If all eligibility criteria are fulfilled, the remaining outstanding amount of the covered bonds can be used as
collateral in Eurosystem credit operations.

Other questions

Q5.1 How are CBPP3 purchases conducted? What will change during the period
of partial reinvestment?

From the beginning of March 2023, the APP portfolio will decline at a measured and predictable pace, as
the Eurosystem will not reinvest all of the principal payments from maturing securities. The decline will
amount to €15 billion per month on average until the end of June 2023 and its subsequent pace will be
determined over time. The remaining reinvestment amounts will be allocated proportionally to the share of

redemptions across each constituent programme of the APP.

The Eurosystem continues to adhere to the principle of market neutrality via smooth and flexible
implementation of CBPP3.
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Market capitalisation continues to be the guiding principle for purchases. No changes have been made to
the eligibility criteria or guiding principles for the period of partial reinvestment.

Primary market purchases will be phased out prior to the start of the partial reinvestments in order to
better steer the amount of the purchases conducted under the CBPP3. Therefore, the Eurosystem will not
participate in primary market issuances that settle in March 2023 or thereafter.

Data on the CBPP3 holdings will continue to be published at an unchanged frequency: ex post and on a
weekly basis for the size of the CBPP3 holdings, on a monthly basis for the breakdown of primary and
secondary market holdings, and half-yearly for the breakdown by country of risk and rating.

Moreover, as has already been the case since 12 September 2019, purchases of eligible covered bonds at
yields to maturity below the deposit facility rate can be conducted to the extent necessary.

Q5.2 My internal compliance unit asks if the Eurosystem would give permission to
say, for example, “We have seen decent buying by the Eurosystem of five to
seven year Dutch covered bonds in bigger clips, which tightened spreads by 2
basis points.” (We would never state which Eurosystem member, always using the
more general term “Eurosystem”.)

In this specific case we would agree that, for the CBPP3, counterparties could communicate that the
Eurosystem had been buying, but not the exact amounts, the securities involved or which Eurosystem

member.

Q5.3 Where on the ECB’s website can | find a list of the Eurosystem’s current
holdings of covered bonds?

Information on CBPP3 holdings is provided in the section on asset purchase programmes.

Q5.4 Does the Eurosystem act as a “regular” investor when conducting purchases
under the CBPP3?

The Eurosystem purchases covered bonds at prevailing market prices.

Q5.5 Banks in some countries do not issue covered bonds and do not own asset-
backed securities (ABS). How does the Eurosystem help those banks if they do
not own securities that the Eurosystem is willing to purchase?

Even if the ABS market is small/non-existent at the moment, the mere fact that the Eurosystem is willing to
buy asset-backed securities and covered bonds could encourage banks from these jurisdictions to issue

such instruments.

Q5.6 The CBPP3 will crowd out private sector investors unless the new supply of
eligible bonds rises substantially. The covered bond market also has no structural
deficiencies and is thus clearly not in need of yet another ECB purchase
programme. Why have you nevertheless decided to buy covered bonds?
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Covered bonds have some features that are important from a monetary policy perspective.

First, the link on the issuing bank’s balance sheet between the covered bond, on the one hand, and the
loans that back the covered bond, on the other, is reasonably tight. As the prices for covered bonds
increase, we expect banks to respond by originating more covered bonds and thus more loans to
collateralise them.

Second, outright interventions in this market will complement other purchases by reinforcing the portfolio
rebalancing channels of monetary policy transmission and generating positive spillovers into other markets
and securities. This will further ease funding and credit conditions.

Third, taken together, the Eurosystem’s non-conventional measures should be seen as complementing
one another, strengthening the combined impact on liquidity and the economy. Finally, purchases take due
account of market functioning.

Q5.7 Why did you switch from a daily publication of covered bond purchases to a
weekly one?

The ECB decided to harmonise publication practices regarding the different monetary policy portfolios. For
the covered bond purchase programmes and the Asset-Backed Securities Purchase Programme in
particular, the publication practices already in place for the Securities Markets Programme were adopted
to ensure greater consistency. The weekly publication of the settled amounts is in line with the medium-
term objectives of the programmes and is consistent with the weekly release of the Eurosystem financial
statement.

Q5.8 Could the Eurosystem have preferred creditor status for the CBPP3?

There is no legal basis on which the ECB could either claim or enforce preferred creditor status in the
event of a default on covered bonds it has purchased under the CBPP3. That said, covered bonds qualify
as senior secured debt, which under Article 38(1)(b) of the Bank Recovery and Resolution Directive is

explicitly exempt from any bail-in measure in the event of bank resolution.

Q5.9 There have been an increasing number of consent solicitations in the
covered bond market with issuers asking investors to approve changes to the
terms of outstanding bonds or specific programme details. Given the
Eurosystem’s large presence in the covered bond market, has it adopted any
general stance towards consent solicitations?

The Eurosystem has noted the increasing number of consent solicitations in the euro area covered bond
market and has continued to thoroughly examine the merits of each individual case in developing a
consistent approach towards such consent solicitations.

The Eurosystem will normally aim to adopt a neutral approach towards consent solicitations thereby
facilitating a market-based decision on the changes proposed. Furthermore, the Eurosystem is of the view
that improvements could be made to two features of the consent solicitation process:
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> The Eurosystem has reservations about the practice of only paying the consent solicitation fee to those
bondholders who vote in favour of the proposal. Such an approach is viewed as inadequate. Rather,
the Eurosystem is of the view that any such fee should be paid to all bondholders when changes are
approved, to compensate all bondholders for the impact of those changes.

> Efforts to make the consent solicitation process more transparent (for example, more precise data on
voter participation) should be considered.

Q5.10 Can the Eurosystem participate in private placements of CBPP3 eligible
covered bonds?

As of March 2023 the Eurosystem cannot participate in private placements.
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